За мястото на кухнята в съвременния дом

 

За съжаление, архитектите и строителите през миналия век, а и сега проектирайки и строейки жилищни сгради, се съобразяват с всичко друго, но не и с прякото предназначение на жилищните помещения. Там където се строят нови жилища, ако е предвидена отделна кухня, то тя е или малка, или с чудновати ъгли, а за панелното строителство да не говорим. Като че ли всички са забравили, че кухнята, това е мястото, където се приготвя храната. За това е нужно всичко да е под ръка – съдове, уреди, мебелите да са удобни, да има пространство. И второ, кухнята е едно от любимите места в жилището за много хора – за хранене и разговор с приятели.

кухня Снимка:http://www.vseoremonte.ru

Тесните кухни са накарали много хора да положат усилия, за да увеличат площта им. Един от начините е да се преместят неносещите стени, за сметка на коридора или друга стая. Дори увеличение с 50 см. чувствително разширява кухнята и увеличава възможността за удобно планиране. Друг, много популярен вариант е т.нар. „усвоен балкон”. В резултат на това виждаме всякакви чудеса по фасадите на всички панелки, а и не само по тях. И все пак, ако кухнята не позволява реално разширение, могат да се използват различни дизайнерски прийоми за зрително увеличение. Може да премахне вратата и според предпочитанията да се направи арка, което с помощта на гипскартона е евтино и ефектно решение. Разбира се, и аспирацията трябва да е на ниво, заради миризмите на готвено. Ако не искате да премахнете вратата, може да се планират мебели по поръчка, по ваш размер и дизайн. В момента има много фирми, производители на мебели, така че няма проблем с производството им. С използването на по-светли тонове също може да се увеличи зрително пространството. Много е важно, когато се обмисля разположението и дизайна, да се избегнат излишните мебели, уреди и съдове. За да се създаде в кухнята удобна обстановка, трябва да се обърне внимание на зонирането. Кухнята е място за приготвяне на храна, но и място за хранене и комуникации. От тази гледна точка, може би е правилно наложилата се напоследък мода на обединяване на кухня, трапезария и дневна. Старата планировка на жилищата с малки кухни, почти необитаеми дневни, като място за посрещане на гости отстъпват на това решение.

А пък и ако се премести кухнята в хола, на нейното място може да имаме помещение за още един член на семейството – било то спалня, кабинет или детска стая, макар и да ни струва малко средства и главоболия. Важното е накрая да има повече доволни!

Автор: ideizaremont.com

 

Добави в Svejo

Всички статии

 

» Уникален интериор в Ню Йорк

» Елегантна и съвременна дневна

» Изящна дневна в Париж

» Шикозен интериор на всекидневна

» Високотехнологично легло

» Легло за спалня с подвижна табла - облегалка

» Многофункционално нощно шкафче

» Легла Murphy Beds за обзавеждане на малко помещение

» Легло Pixel Bed на Olivieri

» Легло Voyage bed

Страници: 123456789