Кухнята - идеи за планиране

 

Кухнята е едно от основните помещения в дома. С течение на времето, поне в България, беше наложено от архитектите и строителите обединяване на всекидневната и кухнята. По такъв начин кухнята се превърна в своеобразен център за общуване в семейството. Разполагането на кухня, трапезария и дневна в едно помещение откри пътя към осъществяване на нови идеи за рационално използване на пространството. Но все пак, съществуват и то не малко жилища, в които всяко помещение има своето предназначение – кухнята си е кухня, а дневната – дневна.

Сегашната статия е написана за кухнята – такава, каквато трябва да бъде по предназначение – място за приготвяне на храната, и като допълнение - място за хранене.

кухня

Какви варианти за планировка можем да имаме предвид ако разполагаме с помещение, което ще се използва само за кухня? Естествено, всеки собственик ще иска да планира нещата така, както си ги представя, и точно в това е истината. Подобни статии като настоящата нямат претенции да „дават акъли” и в никакъв случай не са лекции по ремонт и обзавеждане. Но все пак, и те имат, макар и малък принос в чудото, наречено разнообразие, което ни заобикаля. Нека сме различни!

След отклонението от темата, да се върнем към помещението, предназначено за кухня.

По принцип кухнята се дели на работна зона, зона за хранене, ако липсва отделна трапезария, и зона за движение.

Работното място е предназначено за приготвяне на храната. Това е технологичен процес, който се състои от следните основни операции:

-съхранение на продуктите;

-подготовка на продуктите;

-термична обработка;

-разпределяне на готовата храна;

-миене на съдовете;

-изхвърляне на отпадъците.

За да се осъществят тези процеси, трябва да имаме удобна работна повърхност, обикновено това е плотът, под който са разположени кухненски шкафове. Върху тази работна повърхност се осъществява приготвянето на храната във всичките й стадии. Работните повърхности трябва да бъдат в една хоризонтална линия, която да е непрекъсната. Това е най-доброто решение. Но за съжаление не всяко помещение може да отговори на подобно условие. Обикновено се налага накъсване на процеса и точно тук е важна внимателната преценка на всеки собственик за разположението на кухненските мебели и уреди.

При помещения, по-големи от 7 кв.м. може да се постави маса, която да оформи зона за хранене. Освен това масата може да се ползва като работен плот при различни събития като празници, събирания, и др.

При планирането на кухнята основна роля имат размерите на помещението, разположението на вратите, прозорците, ВиК инсталацията, ел. инсталацията, отдушникът (коминът за аспирацията). ВиК и ел. инсталацията могат да се променят в определени граници като така ще позволят да се осъществят вижданията на стопанина.

Има различни видове планировки, тук ще нахвърляме някои:

Едноредова кухня

Тази схема се препоръчва при тесни и дълги помещения. Прозорците най-често са от тясната страна на помещението срещу вратата. Такава кухня по-скоро прилича на лаборатория. Ако помещението е малко по-широко към отсрещната стена може да се разположи маса с няколко стола. Все пак трябва да има достатъчно място за минаване между кухненските шкафове и масата. Основно предимство на този вид кухни е, че кухненското оборудване е разположено компактно и удобно на един ред.

кухня

Двуредова кухня

Тук ширината на помещението трябва да е поне 2,30 – 2,50 м. Като правило такава планировка е проста и удобна. Разположението на мебелите и уредите – според предпочитанията на собственика.

кухня

Г – планировка

Г – планировката е удобна за неголеми помещения, с форма близка до квадрат, особено ако се налага в кухнята да има маса за хранене. Г – образната схема е удобна и рационална. Тя може да осигури непрекъсната линия на оборудването и едновременно с това да създаде възможност за работна зона пред прозореца, което за съжаление не е много популярно в България.

кухня

П – планировка

П – планировката е подходяща за по-големи кухни. Тя е най-удобна, тъй като оборудването се поставя на три стени. В зависимост от разположението на прозорците и вратите, всяка домакиня може да разиграе различни положения, за да бъде кухнята удобна и функционална.

кухня

Кухня – остров

Островът е подходящ за големи кухни. В него може да се побере какво ли не – печка, мивка, работен плот с шкафове и т.н. – според домакина. Кухнята с остров е много популярна, особено на места като САЩ и Канада, където не държат сметка за квадратурата.

кухня

В крайна сметка кухнята ни е такава, каквито сме ние. В наше време, в България, където повечето хора разполагат със собствено жилище, и купуването на ново е в сферата на мечтите, ремонтът на старото, си остава един от начините, човек да постигне хармония със заобикалящия го свят.

Използвани са материали от : Дизайн интерьера кухни.

 

Добави в Svejo

Всички статии

 

» Уникален интериор в Ню Йорк

» Елегантна и съвременна дневна

» Изящна дневна в Париж

» Шикозен интериор на всекидневна

» Високотехнологично легло

» Легло за спалня с подвижна табла - облегалка

» Многофункционално нощно шкафче

» Легла Murphy Beds за обзавеждане на малко помещение

» Легло Pixel Bed на Olivieri

» Легло Voyage bed

Страници: 123456789